Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν ως μοχλός ανάπτυξης.

Συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της ΕΤΑΔ κ. Βλαστό

Την ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης αλλά και ορθής λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμάκτσαλαν έθεσε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Στέφανο Βλαστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (04/02/2020).

Στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών τονίστηκε το γεγονός ότι ο ορεινός όγκος του Νομού Πέλλας αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σημαντικότερα κομμάτια του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε ως χώρα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις φυσικές ομορφιές που βρίσκονται πλησίον του ( Λουτρά Πόζαρ, Λίμνη Βεγορίτιδα) μπορούμε να μιλάμε για έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο, όπως τόνισε ο βουλευτής, η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, μέχρι σήμερα, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που να αξιοποιεί στο μέγιστο τις δυνατότητες τόσο του χιονοδρομικού όσο και της ευρύτερης περιοχής.

Συγκεκριμένα ο Διονύσης Σταμενίτης εξέφρασε την άποψη ότι, ύστερα από πολλά χαμένα χρόνια, ήρθε η ώρα το χιονοδρομικό να αξιοποιηθεί σωστά και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης του συνόλου της περιοχής, καταθέτοντας τρείς προτάσεις, οι οποίες σε πρώτο χρόνο θα επιλύσουν τα ζητήματα που υπάρχουν και σε δεύτερο επίπεδο θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του. Ειδικότερα πρότεινε:

Α. Την καθημερινή λειτουργία του συνόλου του χιονοδρομικού και όχι μόνο των αναβατήρων των αρχάριων (baby lift), που λειτουργούν σήμερα σε καθημερινή βάση.

Β. Τον συστηματικό αποχιονισμό των διαδρομών προς το χιονοδρομικό, i) Άγιος Αθανάσιος – Καϊμάκτσαλαν (17χλμ) και ii) Κερασιά – Χιονοδρομικό Κέντρο (22χλμ), έτσι ώστε να υπάρχει ασφαλή πρόσβαση, χωρίς προβλήματα.

Γ. Την ένταξη ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης και επωφελούς εκμετάλλευσης του χιονοδρομικού στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των κτιριακών υποδομών, την επισκευή και εκσυγχρονισμό των δρόμων, τον εκσυγχρονισμό των χιονοδρομικών διαδρομών και του σχοινοκίνητου σιδηρόδρομου (τελεφερίκ), καθώς και τη συνολική αξιοποίηση του ορεινού όγκου.

Σύμφωνα με τον Βουλευτή η υλοποίηση των τριών αυτών προτάσεων θα συμβάλλει τα μέγιστα στην καθιέρωση του χιονοδρομικού κέντρου ως έναν, από τους δημοφιλέστερους θερινούς τουριστικούς προορισμούς, γεγονός που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην τοπική οικονομία, τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους επιχειρηματίες.