Αίτημα για στήριξη των επιχειρήσεων χειμερινού και ιαματικού Τουρισμού.

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Ιαματικό και Χειμερινό Τουρισμό.  

Σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις του Τουρισμού (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και λοιπά καταλύματα) παραμένουν ανοιχτές, με δικαίωμα αναστολής της λειτουργίας τους εφόσον ό ιδιοκτήτης το κρίνει σκόπιμο.

Στο Νομό Πέλλας όπου το μεγαλύτερο μέρος του Τουρισμού αφορά χειμερινές και ιαματικές δραστηριότητες μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος οι εν λόγω επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές καθώς: Πρώτον, τα ιαματικά λουτρά «Πόζαρ» έχουν κλείσει με κρατική εντολή. Δεύτερον, οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό έχουν απαγορευθεί με κρατική εντολή. Και τρίτον, το χιονοδρομικό κέντρο «Καϊμακτσαλάν» βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής με κρατική εντολή. Επομένως, όπως αναφέρει ο Βουλευτής στο κείμενο της ερώτησης του, η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων επιλέγουν να τεθούν σε αναστολή.

Το ζήτημα ωστόσο που προκύπτει με αυτή τη ρύθμιση της κατ’ επιλογή αναστολής, η οποία είναι σωστή στη βάση της μεν δημιουργεί αδικίες στην εφαρμογή της δε, είναι ότι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την αναστολή δεν συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπου η ενίσχυση που προκύπτει είναι μικρότερη σε σχέση με αυτήν που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται σε αυτούς που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή ή στη ρύθμιση αποπληρωμής των δανείων τους καθώς υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι Τράπεζες δεν αναγνωρίζουν ότι πλήττονται.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα αδικίας στις τάξεις των επιχειρηματιών του κλάδου και πολύ περισσότερο σε αυτούς που διατηρούν μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις και δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένα είδη Τουρισμού, όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Συνεπώς, καταλήγει ο Βουλευτής, είναι άδικο οι επιχειρήσεις που επιλέγουν να τεθούν σε αναστολή να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από όσες επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και ζητάει να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης.  

Ο Βουλευτής τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσε ως αναφορά και την επιστολή του Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Πόζαρ – Σύλλογος Ενοικιαζόμενων  Δωμάτιων και Ξενώνων, στην οποία περιγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκαλεί η υγειονομική κρίση και τα μέτρα περιορισμού.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης