– Ο ανασχηματισμός στις αρχές της εβδομάδας έφερε ορισμένες ανακατατάξεις. Πώς απαντάτε στην ανάλυση ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο των εκλογών;
Αρχικά να ευχηθώ να έχουμε μια καλή χρονιά, με υγεία.
Ερχόμενος στο ερώτημα σας θα ήθελα να πω ότι έχω τη βεβαιότητα πως η στόχευση του Πρωθυπουργού είναι από τη μια η καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας και από την άλλη η εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης και η υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας ώστε να ανακάμψουμε γρήγορα και να επιστρέψουμε σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό κρίνω ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενήργησε με βάση αυτά που έχει αξιολογήσει ο ίδιος, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στην ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο της χώρας. Είναι αλήθεια ότι κάθε ανασχηματισμός πυροδοτεί σενάρια και προσφέρεται για αναλύσεις, αλλά νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε πως δεν είναι η ώρα να μιλάμε για εκλογές.
– Πώς απαντάτε στην κριτική που κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλοι, ότι η μπάλα έχει…χαθεί στη διαχείριση του δεύτερου κύματος; Διότι, ομολογουμένως, έχουν εκπεμφθεί αρκετές φορές αντικρουόμενα μηνύματα και από την κυβέρνηση…
Ματαιοπονούν στο ΣΥΡΙΖΑ όταν προσπαθούν να προσδώσουν χαρακτηριστικά αναποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση. Εν μέσω της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 χρόνων, κύριε Ευγενίδη, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε στο Σύστημα Υγείας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αντιμετωπιστεί η πανδημία και παράλληλα υπήρξε ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικό εξοπλισμό. Έγιναν περισσότερες από 7.000 προσλήψεις, αυξήθηκαν οι ΜΕΘ από 557 στις 1.322, δημιουργήθηκαν παραπάνω από 4.600 απλές κλίνες COVID στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Για την Υγεία το 2020 δαπανήθηκαν 4,8 δις. Ταυτόχρονα, εφαρμόζονται μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, των εργαζόμενων, των αγροτών και των κτηνοτρόφων καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών. Ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει συντελεστεί ένα τεράστιο ψηφιακό άλμα με την τηλεκπαίδευση.
– Η διαδικασία του εμβολιασμού ξεκίνησε, έστω με στραβοπατήματα. Σας ανησυχεί η προοπτική είτε να μην κυλήσει κάτι ομαλά είτε να έχουμε μεγάλα ποσοστά ανθρώπων που δεν θα εμβολιαστούν;
Έχουμε ένα δεδομένο, όσο πιο γρήγορα εμβολιάζονται οι πολίτες τόσο γρηγορότερα θα χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας. Και έχουμε δύο προκλήσεις: Πρώτη, να είμαστε σε θέση η διαδικασία να τρέξει, ανάλογα πάντα με τη διάθεση των εμβολίων. Δεύτερη, να πείσουμε ακόμα και τον πιο δύσπιστο συμπολίτη μας ότι το εμβόλιο είναι ο μόνος δρόμος για την Ελευθερία μας.
Για την πρώτη τα δείγματα είναι θετικά. Η Ελλάδα εμβολιάζει 5.000 ανθρώπους καθημερινά. Προχωράει η Α’ φάση με τον εμβολιασμό των υγειονομικών και από 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού, με πρώτους τους πολίτες άνω των 85 ετών. Ενώ ήδη εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και το νέο εμβόλιο της Moderna κάτι που ενισχύει το οπλοστάσιο μας στον αγώνα κατά της πανδημίας. Για τη δεύτερη είμαι αισιόδοξος ότι όσο η διαδικασία προχωράει θα αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια και θα καμφθούν οι αμφιβολίες των πιο διστακτικών συμπολιτών μας. Οπότε όχι, δεν ανησυχώ. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεχνάμε ότι μέχρι να χτίσουμε ανοσία, τηρούμε τα μέτρα.
– Υπό ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά; Διότι, τα σχολεία ανοίγουν ξανά από Δευτέρα και οι επαγγελματίες αγωνιούν για την επόμενη μέρα…
Το βασικό τη δεδομένη στιγμή είναι να αποφευχθεί το τρίτο κύμα και να μην έχουμε τους αριθμούς του Νοεμβρίου, οπότε και πιέστηκαν τα Νοσοκομεία μας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και δυστυχώς χάθηκαν πολλοί συμπολίτες μας.
Συνεπώς, τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών θα είναι αυτά πάνω στα οποία θα βασιστούν οι προτάσεις της Επιτροπής των Λοιμοξιολόγων και κατά συνέπεια θα ληφθούν οι αποφάσεις από την κυβέρνηση. Σαφώς πρόθεση και επιθυμία όλων μας είναι να έχουμε το ταχύτερο δυνατό μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Εντούτοις, ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δύσκολο ιό που δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια. Προέχει η υγεία όλων μας.
– Είναι τα μέτρα οικονομικής στήριξης επαρκή; Γιατί, οι μικρομεσαίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που διαμορφώνεται…
Κοιτάξτε, άποψη μου είναι ότι κανένα μέτρο στήριξης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την κανονική λειτουργία μιας επιχείρησης. Όμως, τους τελευταίους μήνες ισορροπούμε ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι το πρωτεύον, και στη συγκράτηση της ζημιάς που προκαλείται στην οικονομία και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις.
Πρέπει να πούμε ότι για πρώτη φορά το Κράτος στέκεται με τέτοιο τρόπο δίπλα στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Μέτρα όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας και η κάλυψη του κόστους της μισθοδοσίας, η αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών, η δυνατότητα επανένταξης στις 120 δόσεις και η μείωση του ενοικίου, που για τον Ιανουάριο είναι στο 100%, κρατούν τις επιχειρήσεις ζωντανές.
Έχω τη δυνατότητα να συνομιλώ καθημερινά τηλεφωνικώς με συμπολίτες μου στο Νομό Πέλλας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό και πράγματι εισπράττω την αγωνία που αισθάνονται. Κατανοούν όμως και αναγνωρίζουν τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αταλάντευτος στόχος των οποίων είναι η συνεχής στήριξη της κοινωνίας.