Στον Υφυπουργό Οικονομικών ο Διονύσης Σταμενίτης για το 35% των αποζημιώσεων

Τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, αρμόδιο για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.

Σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Βουλευτής με σκοπό την ταχύτερη, σε σχέση με πέρυσι, καταβολή του 35% των αποζημιώσεων για το έτος 2019 στους παραγωγούς, συναντήθηκε σήμερα (01.07.2020) με τον κ. Σκυλακάκη προκειμένου να θέσει το αίτημα πραγματοποίησης της πληρωμής μέσω οικονομικής ενίσχυσης του ΕΛΓΑ από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της έκδοσης των πορισμάτων και η καταβολή του 65% σε όλους τους δικαιούχους παραγωγούς δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστεί το ποσό που απαιτείται για να καλυφθεί το 35% των αποζημιώσεων.

Ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε τον Υφυπουργό ότι αυτή τη στιγμή η καθυστέρηση της πληρωμής του εναπομείναντος 35% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ οφείλεται στην αδυναμία εξεύρεσης του απαραίτητου κονδυλίου. Τόνισε μάλιστα,  ότι διανύουμε ήδη το καλοκαίρι του 2020, δηλαδή την επόμενη καλλιεργητική περίοδο του έτους (2019) για το οποίο οι παραγωγοί του Νομού Πέλλας αλλά και όμορων Νομών, όπως αυτός της Ημαθίας, δεν έχουν λάβει ολόκληρο το ποσό των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό τους κεφάλαιο εξαιτίας της εκδήλωσης των ακραίων καιρικών φαινομένων και της ολοκληρωτικής καταστροφής των καλλιεργειών.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι γεγονός, πως η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία με την προηγούμενη Διοίκηση του ΕΛΓΑ κληροδότησαν στη σημερινή Διοίκηση μια σειρά από στρεβλώσεις μεταξύ των οποίων και η νέα μέθοδος καταβολής των αποζημιώσεων των παραγωγών με τρόπο τμηματικό (65%, 25% και 10%) και όχι εφάπαξ, όπως συνέβαινε μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με το Βουλευτή, η προσπάθεια που γίνεται από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη νέα Διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να εξαλειφθούν οι παθογένειες του Οργανισμού απαιτεί, όπως είναι από όλους μας κατανοητό, χρόνο, ο οποίος δυστυχώς κυλάει εις βάρος των παραγωγών που βλέπουν διαρκώς το εισόδημα τους να συρρικνώνεται.

Στα πλαίσια αυτά ο κ. Σταμενίτης επισήμανε ότι είναι απαραίτητες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της εξεύρεσης του απαραίτητου κονδυλίου που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί η πληρωμή.

Ο Υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Βουλευτή και τον ενημέρωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ θα εξετάσουν το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η διαδικασία.