Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αποζημιώσεις παραγωγών λαϊκών αγορών λόγω κορονοϊου και αναγγελία ζημιάς για τα συμπύρηνα ροδάκινα λόγω παγετού στο επίκεντρο της συνάντησης.

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15.06.2020) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης.

Βασικό αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών λαϊκών αγορών, οι οποίοι επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα κατά της της εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και το θέμα της αναγγελίας ζημιάς από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα συμπύρηνα ροδάκινα από τους παγετούς του περασμένου Απριλίου (2 και 16 Απριλίου).

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών λαϊκών αγορών, ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό το θέμα της αποζημίωσης των εν λόγω παραγωγών λαμβάνοντας υπόψη και τον τρόπο που καλλιεργούν. Όπως τόνισε, η αποζημίωση είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί βάσει δύο κριτηρίων: α. Θερμαινόμενα και μη θερμαινόμενα θερμοκήπια (όπου αλλάζει το κόστος παραγωγής) και β. είδος μέτρων που επιβλήθηκαν σε κάθε παραγωγό: i) συμμετοχή με βάση των περιορισμό των συμμετεχόντων – μέτρο 50% – και ii) μέτρο απαγόρευσης μετακίνησης από Περιφέρεια σε Περιφέρεια.

Παράλληλα με τους παραγωγούς των οπωροκηπευτικών είναι απαραίτητο να εξεταστεί το μέγεθος της αποζημίωσης και για τους παραγωγούς πολλαπλασιαστικού υλικού, οι οποίοι λόγω της μείωσης της συμμετοχής των παραγωγών λαϊκών αγορών αναγκάστηκαν να κόψουν και να πετάξουν τα φυτά. Να σημειωθεί ότι στους εν λόγω παραγωγούς επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση.

Σύμφωνα με το Βουλευτή Πέλλας πρόκειται για ένα σύνολο παραγωγών που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με οριζόντιο τρόπο καθώς εμπεριέχει υποκατηγορίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που επιβάλλεται να εξεταστούν μεμονωμένα ώστε η αντιμετώπιση τους να είναι δίκαιη. Στόχος άλλωστε από την πρώτη στιγμή είναι να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν.

Όσον αφορά στο θέμα της αναγγελίας ζημιάς από τον ΕΛΓΑ για τα συμπύρηνα ροδάκινα εξαιτίας των ζημιών που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τους παγετούς του περασμένου Απριλίου, ο Βουλευτής τόνισε ότι η αδυναμία που παρουσιάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να σταθεί για ακόμη μια φορά εμπόδιο στη δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών, που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί καταστροφές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να γίνει αναγγελία ζημιάς και οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να εκτιμήσουν το μέγεθος της απώλειας, που εύκολα και με γυμνό μάτι ήδη μπορεί να διαπιστωθεί.

Από την πλευρά του ο Υπουργός απαντώντας στα θέματα που έθεσε ο Βουλευτής, τον ενημέρωσε ότι όσον αφορά στο ζήτημα των παραγωγών λαϊκών αγορών η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο του προσδιορισμού του μεγέθους της αποζημίωσης και σαφώς θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις που κατέθεσε ο Βουλευτής. Σχετικά με το θέμα της αναγγελίας ζημιάς για τα συμπύρηνα ο Υπουργός κατανόησε ότι υπάρχει πρόβλημα και για αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τους παραγωγούς αλλά θα μπορεί να υποστηριχθεί και από τον ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό του.