Ερώτηση για τον αποχαρακτηρισμό των σχολικών μονάδων Άρνισσας, Φούστανης και Προμάχων, ως δυσπρόσιτων.

Απαραίτητη η ενίσχυση και η υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και έμπρακτη στήριξη των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών της χώρας.

Το ζήτημα του αποχαρακτηρισμού, ως δυσπρόσιτων, των σχολικών μονάδων της Άρνισσας, της Φούστανης και των Προμάχων του Νομού Πέλλας  και της επακόλουθης μείωσης των μορίων τους έφερε στη Βουλή με ερώτηση του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης. Σύμφωνα με τον Βουλευτή, το πρόβλημα αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα απόφασης της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και δημιουργεί μια σειρά από αρνητικές συνέπειες για τις σχολικές μονάδες που εδρεύουν στις εν λόγω περιοχές.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση του προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως, ο Διονύσης Σταμενίτης αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η εξέλιξη του αποχαρακτηρισμού των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων είναι άδικη, τονίζοντας ότι εδρεύουν σε οικισμούς, οι οποίοι είναι απομακρυσμένοι και δε διαθέτουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται, όπως η εύκολη εύρεση οικήματος από τους εκπαιδευτικούς για διαμονή, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην συγκοινωνιακή τους πρόσβαση.

Παράλληλα, στο κείμενο του ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνει ότι η εφαρμογή της νέας κατηγοριοποίησης θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες αναφορικά με το ελάχιστο απαιτούμενο πλήθος μαθητών για τη συγκρότηση και έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής. Το γεγονός αυτό, όπως υπογραμμίζει, θα έχει ως έμμεση συνέπεια τα παραμεθόρια μικρά σχολεία να κινδυνεύουν ως προς την ύπαρξή τους, εξέλιξη που συνεπάγεται  και την ταλαιπωρία μαθητών και καθηγητών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες της περιοχής.

Δεδομένων όλων των παραπάνω και επειδή ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η αποτροπή της ερήμωσης των χωριών μας αλλά και η ενίσχυση και η υποστήριξη του έργου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές, ο Διονύσης Σταμενίτης ζητά να ενημερωθεί από την αρμόδια Υπουργό αν βρίσκεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου η άρση της άδικης απόφασης και η επαναφορά της κατάταξης των παραπάνω σχολείων στο προηγούμενο επίπεδο.