Δήμοι και πολίτες να μην ανησυχούν, τα ώριμα έργα θα κατασκευαστούν. Τα ψέματα τέλειωσαν στις 7 Ιουλίου.

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, βρισκόμαστε στη θέση να υπερασπιστούμε την αλήθεια απέναντι στις ασάφειες και στα θολά επιχειρήματα. Χθές με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών καταδικάζει τους Δήμους και θέτει σε κίνδυνο έργα ζωτικής σημασίας για την Πέλλα.

Η αλήθεια για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι είναι η εξής:

Το 2013 είχαν εξασφαλιστεί 200 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση του προγράμματος. Το 2015 με την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα έπεσαν στα 134 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το 25% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η προηγούμενη κυβέρνηση αντί να εντάξει έργα ύψους 134 εκ. ευρώ, είχε εντάξει στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι, έργα προϋπολογισμού 1,25 δις ευρώ, χωρίς να έχει εξασφαλίσει από πουθενά τα χρήματα αυτά. Δηλαδή με λίγα λόγια για να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν ενταχθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών απαιτούνταν άλλα 1,116 δις ευρώ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τάζοντας, κατά την προσφιλή της πρακτική στους πάντες τα πάντα, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη συντριβή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που ήταν προδιαγεγραμμένη, προσπάθησε να εξαπατήσει τις Δημοτικές Αρχές και τους πολίτες. Και για άλλη μια φορά τα κάνανε όλα πιστεύοντας ότι η αλήθεια δεν θα αποκαλυφθεί. Αρκεί κανείς να αθροίσει το ποσό των έργων που εντάχθηκαν μόνο για τον Νομό Πέλλας για να καταλάβει ότι αποτελεί το 30% περίπου των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, που ήταν τονίζουμε και πάλι 134 εκατομμύρια ευρώ! Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, όπως επίσημα έχουν ανακοινώσει, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να διασφαλιστούν πραγματικά έργα, με πραγματικά χρήματα και υπεύθυνο και σοβαρό προγραμματισμό. Η υλοποίηση των έργων θα διασφαλιστεί αλλά και η ένταξη νέων έργων στο νέο Πρόγραμμα που ξεκινά στις αρχές του 2020. Ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στα ΠΕΠ και στα Τομεακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Επομένως, οι πολίτες της Πέλλας αλλά και οι Δημοτικές Αρχές δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα. Τα έργα θα υλοποιηθούν, οι δεσμεύσεις μας δεν βασίζονται ούτε σε ανακρίβειες, ούτε σε κούφιες υποσχέσεις με σκοπό το πολιτικό κέρδος. Το κέρδος θα είναι για τους πολίτες και τις τοπικές μας κοινωνίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και με υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες υλοποιούν το μεγάλο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πατρίδας μας και οι Δήμοι δεν θα απουσιάζουν από αυτό.