Επικοινωνία με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων για αποζημιώσεις σε ροδάκινα και σταφύλια.

«Χρόνος και ύψος αποζημίωσης στο επίκεντρο».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το πρωί (02.12.2020) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη αναφορικά με το ζήτημα των αποζημιώσεων των ροδακινοπραγωγών και αμπελοπαραγωγών του Νομού Πέλλας για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Αυγούστου.

Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο έχει αποφασίσει να ενισχύσει τους παραγωγούς ροδακίνων (συμπύρηνα, επιτραπέζια και νεκταρίνια) και σταφυλιών (crimson και superior) προκειμένου να καλύψει την απώλεια εισοδήματος που ήρθε ως αποτέλεσμα των σφοδρών βροχοπτώσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Σταμενίτης ζήτησε από τον Υπουργό να επισπευσθούν οι διαδικασίες κατάρτισης φακέλου και έγκρισης του απαραίτητου κονδυλίου και άμεσα να ανακοινωθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης της καταβολής των αποζημιώσεων. Τόνισε ότι στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης αλλά και δεδομένης της δυσμενής οικονομικής κατάστασης των παραγωγών, κρίνεται απαραίτητο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποζημιώσεων. Επομένως, όπως σημείωσε ο Βουλευτής, θα πρέπει να γίνουν οι ανακοινώσεις του χρονοδιαγράμματος με σκοπό οι παραγωγοί να γνωρίζουν το χρόνο κατά τον οποίο θα αποζημιωθούν ώστε έτσι να είναι σε θέση να κάνουν το δικό τους οικονομικό προγραμματισμό.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Βορίδης τόνισε ότι όσον αφορά τις απαιτούμενες διαδικασίες από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ (οι οποίες έχουν καταρτίσει τον κατάλογο των ποικιλιών που έχουν υποστεί ζημιά), αυτές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει η συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να διευκρινιστεί το ύψος της αποζημίωσης. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον Υπουργό, οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν και το χρόνο καταβολής, η οποία με έναν πρώτο υπολογισμό τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους.