Αίτημα για μείωση κόστους των πνευματικών δικαιωμάτων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Στη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα (07.07.2020) ανάμεσα σε Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, ύστερα από πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Σταύρου Καλαφάτη, συμμετείχε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Σταμενίτης.

Στα πλαίσια της πολύ ενδιαφέρουσας και παραγωγικής συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν στο χώρο του πολιτισμού στη χώρα μας, ο Βουλευτής έθιξε το θέμα του κόστους των πνευματικών δικαιωμάτων για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με το Βουλευτή το κόστος που καλείται να πληρώσει κάποιος ιδιοκτήτης τέτοιου καταστήματος σε ένα μικρό χωριό ή ακόμα και σε μια πόλη των 40.000 κατοίκων είναι εξαιρετικά δυσανάλογο των εσόδων του.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταμενίτης η προσέγγιση με την ίδια λογική χρεώσεων για ένα κατάστημα που βρίσκεται σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο, με σαφώς μεγαλύτερα έσοδα, και για ένα κατάστημα που βρίσκεται σε ένα ορεινό χωριό της Πέλλας των 250 κατοίκων ή μια μικρότερη πόλη για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα μια άνιση αντιμετώπιση. Και συνέχισε ζητώντας να υπάρξει ρύθμιση του ζητήματος με αναπροσαρμογή των εν λόγω χρεώσεων στο ελάχιστο, ώστε οι ιδιοκτήτες να μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Η Υπουργός εμφανίστηκε να κατανοεί το πρόβλημα και ενημέρωσε τους Βουλευτές που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη ότι θα ανοίξει μια τέτοια συζήτηση ώστε τα φαινόμενο αυτό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.