Ανάγκη για αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα Εξoικονομώ

Με κεντρικό θέμα την αλλαγή των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης πραγματοποίησε χθες (01.02.2021) συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.

Ο Βουλευτής πρότεινε στον Υπουργό να υπάρξουν διορθώσεις στο πρόγραμμα όσον αφορά τους όρους ένταξης, καθώς όπως σημείωσε η εμπειρία της εφαρμογής έχει αποδείξει ότι το μοντέλο που ακολουθείται τώρα, το οποίο βασίζεται μόνο στο χρόνο ένταξης, παρουσιάζει πολλές στρεβλώσεις. Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα η ένταξη να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με πιο δίκαιο και πιο λειτουργικό τρόπο, κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αναπροσαρμογής, η οποία βασίζεται στο μοντέλο μοριοδότησης με κριτήρια:

  1. Ηλικία του κτίσματος που επιλέγεται.
  2. Ποσοστό ενεργειακής αναβάθμισης κτίσματος (με σκοπό τα κτίσματα με χαμηλότερη ενεργειακή κλάση να προηγούνται ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο εύρος αναβάθμισης).
  3. Εισοδηματικά κριτήρια.
  4. Και τέλος, ένταξη και των κτισμάτων που χρησιμοποιούνται για επαγγελματική χρήση ώστε και το ποσοστό αυτό των κτισμάτων να συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκας αναγνώρισε ότι πράγματι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή και για το λόγο αυτό το Υπουργείο, μέσα από τη διαβούλευση και τη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς  θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διορθώσεις με σκοπό ένα πιο ευέλικτο και με συγκεκριμένη μεθοδολογία σύστημα. Βασική κατεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως τόνισε ο Υπουργός είναι η δημιουργία ενός Προγράμματος που θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, μέσω της μείωσης των εκπεμπόμενων ρύπων και ταυτόχρονα στην ενίσχυση των νοικοκυριών, μέσα από τη μείωση των δαπανών για τη χρήση ενέργειας.