Λύση στο θέμα του χρόνου παραμονής των εργατών γης

«Με έκδοση εγκυκλίου παρατείνεται ο χρόνος παραμονής».

Όπως είχε ανακοινώσει με δελτίο τύπου την περασμένη εβδομάδα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης, εκδόθηκε σήμερα (04.08.2020) η εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα παράτασης του χρόνου παραμονής των εργατών γης που έχουν εισέλθει στη χώρα και εργάζονται βάσει του άρθρου 42 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (A’ 90/01.05.2020).

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι εργάτες γης μπορούν να επεκτείνουν το διάστημα της παραμονής τους στη χώρα με μόνη υποχρέωση την προσκόμιση στην Αστυνομική Διεύθυνση του Νομού, υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη, φωτοαντίγραφου της αστυνομικής ταυτότητας του εργοδότη και φωτοαντίγραφου του διαβατηρίου του εργάτη γης.

Το διάστημα του χρόνου παράτασης δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 90 ημέρες.

Επιπρόσθετα, με βάση την εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο κάθε εργάτης γης έχει δικαίωμα να εξέλθει και να εισέλθει της χώρας χωρίς να χάνει το δικαίωμα της εργασίας του, εφόσον του απομένουν μέρες από την πρώτη διαδικασία μετάκλησης. Οι μέρες παραμονής στη χώρα υπολογίζονται αθροιστικά. Η εν λόγω διάταξη αφορά μόνο τους εργάτες που έχουν εξέλθει από τη χώρα και δεν έχουν κάνει χρήση του δικαιώματος παράτασης του χρόνου παραμονής, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι εργάτες πάρουν παράταση χρόνου παραμονής και εξέλθουν από τη χώρα δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν.

Αναφορικά με τη θετική εξέλιξη στο ζήτημα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Έχουμε σήμερα τη θετική έκβαση ενός ζητήματος που απασχόλησε έντονα όλους τους παραγωγούς που βρίσκονται αυτό το διάστημα στη διαδικασία συγκομιδής των προϊόντων τους. Η εμφάνιση του κορονοϊού και η εκδήλωση της πανδημίας έχουν δημιουργήσει δυσκολίες, τις οποίες βήμα βήμα προσπαθούμε να τις ξεπερνάμε και να λύνουμε τα προβλήματα, όπου αυτά προκύπτουν. Αρχικά βρήκαμε τη νομοθετική φόρμουλα ώστε να μπορέσουν να έρθουν οι εργάτες, ύστερα με νομοθετική ρύθμιση αποσαφηνίστηκε ότι η ασφάλιση τους θα γίνεται με εργόσημο, υπάρχει η εγκύκλιος για την έκδοση των ΑΦΜ και σήμερα δίνεται η παράταση στο χρόνο παραμονής αλλά και η δυνατότητα σε αυτούς που έχουν εξέλθει της χώρας και τους απομένουν ημέρες, βάσει της ημερομηνίας μετάκλησης και εισόδου, να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς να χάνουν το δικαίωμα εργασίας τους. Οι παραγωγοί μας να μην ανησυχούν γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει τη διάθεση και τη βούληση να αναζητεί την καλύτερη λύση».

Εδώ μπορείτε να δείτε τις προηγούμενες ενέργειες του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη: