Μέχρι τη Μ. Τετάρτη η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το αιγοπρόβειο γάλα

DionisisStamenitis_Vouli

Σε επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Κυριακής ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης με τον Αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Μελά, ενημερώθηκε ότι το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη ο Οργανισμός θα προχωρήσει στην καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για το αιγοπρόβειο γάλα.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ρευστότητα των κτηνοτρόφων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα καταβάλλει τα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σημειώνεται ότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πρώτες επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα μας και για αυτό γίνεται κάθε προσπάθεια ώστε οι κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν.

Από την πλευρά του ο κ. Σταμενίτης σε ερώτηση του την περασμένη Παρασκευή (03.04.2020), προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανάφερε, μέσα σε άλλα, και το ζήτημα της λήψης μέτρων στήριξης τους εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Σε συνέχεια της ερώτησης που είχε καταθέσει στις 20.03.2020, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Υπουργό ότι τα πρώτα δείγματα στην αγορά είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικά καθώς μέχρι σήμερα τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι:

  1. Η κατά πολύ, σε σχέση με πέρυσι, μειωμένη τιμή πώλησης των αμνοεριφίων.
  2. Η στασιμότητα στη σφαγή των αμνοεριφίων.
  3. Ο συνολικός επαναπρογραμματισμός των παραγώγων, οι οποίοι θα αναγκαστούν να διατηρήσουν και να εκθρέψουν περισσότερα αμνοερίφια, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής και την σημαντική απώλεια εισοδήματος.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κ. Σταμνείτης δήλωσε: «Η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη είναι μια απόφαση που αποδεικνύει ότι τόσο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζονται τους τρόπους ώστε να στηριχθεί η κτηνοτροφία – αιγοπροβατοτροφία. Το Υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης της κατάστασης προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς που θα υπάρξει στον κλάδο , ώστε σε δεύτερο στάδιο να προχωρήσει στις ενισχύσεις».