Ο μόνος που μένει έξω από την εθνική προσπάθεια είναι ο ΣΥΡΙΖΑ

Τοποθέτηση του Διονύση Σταμενίτη στην Ολομέλεια της Βουλής

Στη συζήτηση επι του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας με το οποίο κυρώνονται δύο πράξεις νομοθετικού, οι οποίες ρυθμίζουν ζητήματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας τοποθετήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Όπως σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησης του ο Βουλευτής, το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, την προστασία της οικονομίας και τη ρύθμιση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η εκπαιδευτική λειτουργία αλλά και η στήριξη της εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά στην ομιλία του έκανε στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ενώ τόνισε ότι το τρίπτυχο «Κυβερνητικός σχεδιασμός, οδηγίες των ειδικών, υπευθυνότητα πολιτών» έφερε τα επιτυχημένα αποτελέσματα στο πρώτο κύμα της πανδημίας και συνεχίζει να επιφέρει καρπούς και στην περίοδο του δεύτερου κύματος που διανύουμε το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταμενίτης άσκησε έντονη κριτική στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο που ακούν αντιπολίτευση, λέγοντας ότι ενώ από τη μια κατηγορούν την κυβέρνηση για αστοχίες και λάθη από την άλλη δεν καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Βουλευτής Πέλλας σημείωσε ότι: «Όπως αποδείχθηκε και με τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, η χώρα μας δεν θα σταθεί φοβικά απέναντι στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα. Πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης είναι να στηρίξει όσους επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει και πιο πέρα, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και διορθώνοντας όσα μέχρι σήμερα αποτελούσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας. Έχουμε μπροστά μας μια κρίση, την οποία όμως δεν χρησιμοποιούμε ως άλλοθι αλλά αντίθετα την αντιμετωπίζουμε πηγαίνοντας μπροστά. Και αυτό κάνει και το σημερινό σχέδιο νόμου, που είναι κομμάτι της μεγάλης προσπάθειας, της συλλογικής προσπάθειας, στην οποία οι μόνοι που έχετε μείνει από έξω είστε εσείς κύριοι αντιπολίτευσης».

Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να ευχηθώ καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Γνωρίζουμε όλοι ότι φέτος είναι μια διαφορετική χρονιά όμως το στοίχημα πρέπει να το κερδίσουμε και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας, το οποίο κατά γενική ομολογία εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, την προστασία της οικονομίας και τη ρύθμιση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η εκπαιδευτική λειτουργία αλλά και η στήριξη της εργασίας.

Μια προσπάθεια επιτυχημένη μέχρι τώρα, όπως καταγράφεται και στην κοινή γνώμη, αλλά και στις μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αποδείχθηκε και από τις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην Επιτροπή αλλά και σήμερα στη συζήτηση που εξελίσσεται εδώ στην ολομέλεια, ότι το παρόν σχέδιο νόμου, πέραν των ζητημάτων που ρυθμίζει, αποτελεί και μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τα ζητήματα και τα δεδομένα που αφορούν στην εμφάνιση της πανδημίας και την εξάπλωση της νόσου στη χώρα μας.

Πιστεύω πια κανείς δεν αμφιβάλλει, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Και λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας και στο δεύτερο κύμα η χώρα μας ανταποκρίνεται θετικά.

Το τρίπτυχο: κυβερνητικό σχέδιο, οδηγίες των ειδικών και υπευθυνότητα των πολιτών έχει φέρει την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις.

Και επειδή πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ως μια προσπάθεια προφανώς εκμετάλλευσης της εύλογης ανησυχίας όλων μας, ας δούμε τι λένε τα στοιχεία και σε αυτήν την περίπτωση.

Συγκεκριμένα, στο δείκτη που φανερώνει με τη μεγαλύτερη ακρίβεια την αντιμετώπιση της πανδημίας από κάθε χώρα, αυτόν της απώλειας ζωής ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η χώρα μας βρίσκεται στην 111η θέση.

Στην πρώτη φάση η Ελλάδα βρισκόταν στην 63η θέση. Που την βλέπετε εσείς την επιδείνωση και την αναποτελεσματικότητα ακόμα δεν μας έχετε πει.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ξέραμε από την αρχή ότι το άνοιγμα της οικονομίας μετά το γενικό lockdown είναι μια δύσκολη εξίσωση.

Γνωρίζουμε όλοι μας πως η χώρα μας δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει με κατεβασμένους διακόπτες ούτε η οικονομία να τρέχει με μηδενικές ταχύτητες μέχρι την εξάλειψη της νόσου.

Οι συνέπειες στην οικονομία και κατά συνέπεια στον κοινωνικό ιστό θα ήταν τραγικές, και το ξέρουμε όλοι αυτό πάρα πολύ καλά.

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά, και των δεδομένων όλων των στοιχείων που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση έγινε το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού με σχέδιο, επανήλθαν σε λειτουργία τα καταστήματα εστίασης, άνοιξαν τα σχολεία και ως ένα βαθμό επιστρέψαμε στην κανονικότητα επιφορτισμένοι, όμως, με την ευθύνη να λειτουργούμε ατομικά και συλλογικά διαφορετικά από όπως είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

Όλο το διάστημα από την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης έγινε μια τιτάνια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο έδαφος σε τομείς, όπως η υγεία κυρίως.

Και δεν έγιναν και λίγα.

Διπλασιάστηκαν οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Έγιναν άμεσα χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και επικουρικού προσωπικού.

Άνθρωποι που εργάστηκαν στην πρώτη γραμμή και έδωσαν μια μεγάλη ανάσα σε ένα ομολογουμένως ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας.

Συντελέστηκε επίσης μεγάλο έργο στην προσαρμογή των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού σε νέα δεδομένα, όπως η τηλεκπαίδευση στον τομέα της Παιδείας ενώ για πρώτη φορά το ελληνικό δημόσιο άρχισε να τρέχει με ψηφιακές ταχύτητες.

Πάρθηκαν μέτρα για τη στήριξη αυτών που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα και να μην ξεχνάμε ότι στήθηκε ένα μεγάλο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιού, με πρωτοπόρα συστήματα ιχνηλάτησης.

Έχουμε ακούσει πολλά από την αντιπολίτευση το τελευταίο διάστημα, ακούσαμε πολλά στις συνεδριάσεις της Επιτροπής.

Εργαλοιποιήσαμε λέτε την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού.

Δεν κάναμε τίποτα για τον τουρισμό, είπατε στην αρχή, και μετά, αφού άνοιξε ο τουρισμός με σχέδιο, είπατε ότι κάναμε λάθος που τον ανοίξαμε τον τουρισμό.

Έχουμε ακούσει ότι χρειαζόμαστε τουρίστες, αλλά δεν έπρεπε να επιτρέπουμε τα αεροπλάνα να πετάνε με πληρότητα που οι ίδιες εταιρίες σε όλο τον κόσμο ορίζουν.

Ακόμα και σήμερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για φιάσκο στον τουρισμό.

Γιατί δεν βγαίνετε αυτά να τα πείτε στους ανθρώπους του Τουρισμού, στους επαγγελματίες, στους εργαζόμενους.

Ο ίδιος ο αρχηγός σας το Μάιο ισχυριζόταν ότι πρέπει να ανοίξει ο Τουρισμός και ότι δεν έχει γίνει για τον Τουρισμό.  

Μέχρι που θα φθάσει επιτέλους το μέγεθος της υποκρισίας σας;

Έχουμε ακούσει ότι κάναμε λάθος που ανοίξαμε τα σχολεία στην αρχή και τώρα ότι τα ανοίγουμε με λάθος τρόπο, διαφωνώντας μάλιστα με τις δύο προτάσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Όμως δεν μας έχετε πει τίποτα για το γεγονός ότι για πρώτη φορά διορίστηκαν 3.445 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ειδικής αγωγής έχουμε μόνιμους διορισμούς και αυτοί έγιναν τώρα.

Δεν έχετε πει τίποτα για τους 21.065 διορισμούς αναπληρωτών, πρώτη φορά τόσοι πολλοί στο πρώτο κύμα.

Για πρώτη φορά στην εκπαίδευση έχουμε διορισμούς εκπαιδευτικών τη τελευταία δεκαετία.

Φυσικά και δεν παίρνετε θέση, γιατί τα τεσσεράμισι χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός στην εκπαίδευση.

Για να μη μιλήσουμε για τις θέσεις σας στα θέματα της οικονομίας.

Δώστε τα όλα, φωνάζατε στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ειλικρινά δεν ξέρω που θα ήταν τώρα η χώρα, που θα βρίσκονταν τώρα οι δείκτες της οικονομίας, με πόση απελπισία θα βλέπαμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας να έρχεται, αν ακούγαμε τότε τις παραινέσεις του κ. Τσίπρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπως αποδείχθηκε και με τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, η χώρα μας δεν θα σταθεί φοβικά απέναντι στις δυσκολίες που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης είναι να στηρίξει όσους επλήγησαν από την κρίση του κορονοϊού αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει και πιο πέρα, δίνοντας ώθηση στην οικονομία και διορθώνοντας όσα μέχρι σήμερα αποτελούσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας.

Έχουμε μπροστά μας μια κρίση, την οποία όμως δεν χρησιμοποιούμε ως άλλοθι αλλά αντίθετα την αντιμετωπίζουμε πηγαίνοντας μπροστά.

Και αυτό κάνει και το σημερινό σχέδιο νόμου, που είναι κομμάτι της μεγάλης προσπάθειας, της συλλογικής προσπάθειας, στην οποία οι μόνοι που έχετε μείνει από έξω είστε εσείς κύριοι αντιπολίτευσης.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο.