Έρχονται λύσεις για Λουδία, Άνω Γραμματικό, αμφισβητούμενα οικόπεδα και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ

Συνάντηση του Βουλευτή με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο.

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης (22.09.2020) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση αφορούν προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Νομού Πέλλας, πολλά εκ των οποίων μένουν άλυτα για χρόνια.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταμενίτης έθεσε στον Υφυπουργό:

  1. Το ζήτημα των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Όμιλου Γιαννιτσών, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται και λειτουργούν εντός περιοχής που χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Έργου. Όπως ενημέρωσε ο Βουλευτής τον Υφυπουργό, το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν επιτρέπει την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων από πλευράς Ν.Ο.Γ. και στερούν από την πόλη των Γιαννιτσών αλλά και από τον Ναυτικό Όμιλο ένα μεγάλο και υψηλών προδιαγραφών ναυτικό αθλητικό κέντρο.
  2. Το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των οικοπέδων που αμφισβητούνται από την Κτηματική Υπηρεσία. Πρόκειται για το χρόνιο πρόβλημα των οικοπέδων εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως των περιοχών «Καραμάν», «Ντερέ» και «Αγίου Μάρκου» στην Έδεσσα και «Καψάλη» και «Φιλιππάκου» στα Γιαννιτσά, αλλά και της περιοχής του Άνω Γραμματικού Έδεσσας, ένα ζήτημα που προέκυψε το τελευταίο διάστημα. Όπως σημείωσε ο κ. Σταμενίτης, για το εν λόγω ζήτημα είναι απαραίτητο να δοθεί μια ρεαλιστική και μόνιμη λύση. Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό ο Βουλευτής έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις και κατά το προηγούμενο διάστημα, παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη του.
  3. Το ζήτημα του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις. Το πρόβλημα εδώ εντοπίζεται στο γεγονός ότι στις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις επιβάλλεται πολλαπλάσιος ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα, διότι αυτά υπολογίζονται ως κατοικίες. Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόβλημα είχε διευθετηθεί με νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2014, την οποία όμως αναίρεσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή, ότι όσον αφορά το θέμα των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου Γιαννιτσών στο Λουδία, θα υπάρξει ρύθμιση βάσει της οποίας ο Λουδίας, όπως και άλλα ποτάμια σε όλη την Ελλάδα, θα ονομαστούν ως πλεύσιμα, με σκοπό να υπάγονται στις ρυθμίσεις που ισχύουν για τα πλεύσιμα ποτάμια του Ν. 2971/2001 «Αιγιαλός και Παραλία». Σε συνέχεια αυτής της ρύθμισης η υπόθεση θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο θα ρυθμίσει το θέμα της χάραξης των ορίων των ποταμών. Με την προτεινόμενη λύση, θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων από το Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών.

Αναφορικά με τα θέματα που αφορούν ιδιοκτησιακό καθεστώς, όπως του Άνω Γραμματικού και των οικοπέδων στις προαναφερόμενες περιοχές της πόλης της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, που αμφισβητούνται από την Κτηματική Υπηρεσία, ο Υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε το Βουλευτή ότι έρχεται συνολικό νομοσχέδιο που θα δίνει λύση και το οποίο έχει καθυστερήσει λόγω της εμφάνισης του κορονοϊού και της αλλαγής του σχεδιασμού του νομοθετικού έργου. Το νομοθέτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αναμένεται ο προγραμματισμός του από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης ώστε να ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης, επεξεργασίας στις επιτροπές και εισαγωγής στην ολομέλεια.

Σχετικά τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ στις ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι η πρόθεση του Υπουργείου είναι να επανέλθει η διάταξη που είχε εισάγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2014 και η οποία τακτοποιεί το ζήτημα και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία.