Παρέμβαση για άμεση καταβολή ενισχύσεων στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα

Με κοινοβουλευτική ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης παρουσίασε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ορισμένους κλάδους του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή της Πέλλας, ύστερα από το πρώτο διάστημα εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων και της αναστολής της λειτουργίας των σχετιζόμενων καταστημάτων και αγορών.

Με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να διαθέσει 150 εκατ. ευρώ προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για καταβολή άμεσων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους παραγωγούς που πλήττονται από την εξάπλωση της νόσου COVID-19, ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε τον Υπουργό για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Νομό Πέλλας και για το γεγονός ότι ήδη υπάρχουν κλάδοι που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, κάτι που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών που νιώθουν ανασφάλεια για το μέλλον.

Ο Βουλευτής της Πέλλας τονίζει στην ερώτηση του ότι: «Η επιλογή του Υπουργείου, ορθώς, είναι η ενδελεχής εξέταση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης με σκοπό την εκτίμηση του μεγέθους της απώλειας ανά κλάδο αλλά και η παράταση στη λήψης της απόφασης για κατανομή του ποσού, καθώς κλάδοι που δεν πλήττονται σήμερα στο επόμενο διάστημα μπορεί να εμφανίσουν σημάδια καθίζησης», και συμπληρώνει ότι: «Ωστόσο, το διάστημα που έχουμε διανύσει μέχρι σήμερα αποδείχθηκε αρκετό για να γονατίσει οικονομικά τους παραγωγούς, των οποίων τα προϊόντα, πρώτα  από όλα τα υπόλοιπα, επηρεάστηκαν από την κατάσταση που επικρατεί».

Συγκεκριμένα βάσει των καταγραφών που γίνονται μέχρι σήμερα στον Νομό Πέλλας τα προβλήματα εντοπίζονται στους παρακάτω κλάδους του πρωτογενούς τομέα:

  1. Κτηνοτροφία:

Η χαμηλή ζήτηση που υπάρχει καθώς η αγορά παρουσιάζεται συγκρατημένη έχει προκαλέσει στασιμότητα στη διαδικασία σφαγής των αμνοεριφίων και παράλληλα έχει ρίξει αισθητά την τιμή πώλησης σε σχέση με πέρυσι. Ο Βουλευτής έχει καταθέσει και  προηγούμενη σχετική ερώτηση για το ζήτημα.

  1. Θερμοκήπια – Οπωροκηπευτικά:

Η μείωση των συμμετεχόντων παραγωγών στις λαϊκές αγορές και η αναστολή της δραστηριότητας για αυτούς που απαιτείται η μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια,  έχει φέρει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των προϊόντων να παραμένει αδιάθετο. Ο Βουλευτής έχει καταθέσει και προηγούμενη σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

  1. Σπαράγγια:

Η εν λόγω καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής, ωστόσο τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας του COVID-19 έχουν δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα που ως τελικό αποτέλεσμα θα έχουν την απώλεια εισοδήματος. Ο Βουλευτής έχει καταθέσει, ως αναφορά στη Βουλή, την επιστολή των συνεταιρισμών Πιπεριάς, Μεγαπλάτανου και Τσάκων Αλμωπίας.

  1. Ανθοκομία:

Η αναστολή των καταστημάτων έχει φέρει ως αποτέλεσμα το σύνολο των προϊόντων της ανθοκομίας να παραμένει αδιάθετο.

  • Συνεταιρισμοί:

Λόγω των συνθηκών που επικρατούν ενδέχεται να παρουσιάσουν μεγάλη μείωση εσόδων. Ως εκ τούτου σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα βρίσκονται σε θέση να καλύψουν τα έξοδα και τις υποχρεώσεις τους.

Δεδομένων όλων των παραπάνω ο Βουλευτής επισημαίνει  ότι: «Η υγειονομική κρίση που έχει ξεσπάσει δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Χρέος μας είναι να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Παράλληλα με αυτό, έχουμε ευθύνη να δούμε άμεσα τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω των αναγκαίων μέτρων και να προχωρήσουμε έγκαιρα στην εξεύρεση λύσεων. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε την αγωνία των πολιτών που ταυτόχρονα με την απειλή της ίδιας της ζωής έχουν να αντιμετωπίσουν και βασικά ζητήματα οικονομικής επιβίωσης». Ως εκ τούτου, ζητά από τον Υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της καταβολής των ενισχύσεων προς του παραγωγούς που αναφέρονται παραπάνω.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης