Τα αιτήματα των αγροτών της Πέλλας και πάλι στο προσκήνιο.

Εισηγητής στη συζήτηση για τη Νέα ΚΑΠ.

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, τοποθετήθηκε, ως εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης.

Στην εισήγηση του ο κύριος Σταμενίτης αναφέρθηκε στο υπό διαμόρφωση πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την νέα περίοδο προγραμματισμού 2012-2027, τονίζοντας ότι «οι νέες προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων που έχουμε στο πολιτικό πεδίο με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στα πεδία της ασφάλειας, της μετακίνησης πληθυσμών, της άμυνας και της ανεργίας κυρίως στους νέους, δημιουργούν ένα πιο περιορισμένο πλαίσιο χρηματοδότησης σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο». Το γεγονός αυτό όπως τόνισε ο Βουλευτής, οδηγεί τη κυβέρνηση σε νέες στρατηγικές επιλογές προκειμένου να εξασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα.

Στην προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τον Βουλευτή τα εργαλεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί η χώρα μας είναι συγκεκριμένα. Αναλυτικά τόνισε: «Πρώτον, δεδομένης της αυξημένης επικουρικότητας και της διαμόρφωσης του προγράμματος από κάθε χώρα με βάση τις ιδιαιτερότητες της, είναι σημαντικό η νέα περίοδος να μας βρει έτοιμους στο κομμάτι της εφαρμογής του προγράμματος. Δεύτερο σημείο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, είναι το γεγονός της σύνδεσης της χρηματοδότησης με την επίτευξη των στόχων. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος των πόρων που θα απορροφήσουμε εξαρτάται και από τις δικές μας πολιτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να εξασφαλίσουν πρώτον, την κανονική ροή της χρηματοδότησης και δεύτερον, τη μέγιστη απορροφητικότητα των πόρων. Παράλληλα με αυτά τα εργαλεία, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία της εφαρμογής του προηγούμενου προγράμματος, που τυπικά λήγει στις 31.12.2020, για να διορθώσουμε παραλείψεις και αστοχίες. Και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως οι γεωργικές συμβουλές, ένας θεσμός που στην Ελλάδα έμεινε αναξιοποίητος, ή η αξιοποίηση της καινοτομίας, που ναι μεν έχει κάνει βήματα στην ελληνική γεωργία, από την άλλη δε, δεν έχουμε επωφεληθεί στο βαθμό που θα μπορούσαμε».

Στα πλαίσια της εισήγησης του ο Βουλευτής μίλησε για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, που μεγαλώνει εν όψει των επικείμενων αλλαγών, για καλλιέργειες όπως τα ροδάκινα του Νομού Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε μέτρα που πρέπει να εξεταστούν συντονισμένα και πιο εντατικά, όπως αυτό της χυμοποίησης, της αναδιάρθρωσης, της επέκτασης των προγραμμάτων χαλαζικής προστασίας, καθώς και πολιτικές για τη μείωση του κόστους παραγωγής, εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης, ανάπτυξης της μεταποίησης και διακίνησης των προϊόντων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απειλές που δέχεται η καλλιέργεια, λόγω του εμπάργκο από τη Ρωσία αλλά και των αυξημένων μεταβολών των καιρικών συνθηκών.