Συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά στο Ν. Πέλλας

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Τον κορεσμό των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ που παρατηρείται στο Νομό Πέλλας και την αδυναμία νέων μικρών και μεσαίων επενδυτών να εισέλθουν στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έθεσε ο Βουλευτής προς τον Υπουργό, ζητώντας να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός ώστε να καταστεί εφικτή η αναβάθμιση και η ενίσχυση των δικτύων.  Ειδικότερα ο κ. Σταμενίτης ενημέρωσε τον κ. Σκρέκα ότι στο Νομό Πέλλας πλήθος φ/β αιτήσεων για σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ λαμβάνουν αρνητική απάντηση, με την αιτιολογία ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο. Ενώ παράλληλα σημείωσε ότι λόγω της προτεραιότητας που υπήρχε στην εξέταση των φακέλων των Ενεργειακών Κοινοτήτων, το μεγαλύτερο μέρος της χωρητικότητας του δικτύου έχει καταληφθεί από μεγάλους επενδυτές περιορίζοντας τις δυνατότητες για τους μικρομεσαίους.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι στο πλαίσιο των προβλέψεων του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο περιλαμβάνει φιλόδοξους στόχους όσον αφορά την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Δεδομένης της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης για ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε τον κ. Σταμενίτη ότι με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει το επόμενο διάστημα, θα δοθεί η δυνατότητα ώστε το Υπουργείο σε συνεργασία με το ΔΕΔΔΗΕ να αναπτύξουν και αναβαθμίσουν το δίκτυο με σκοπό όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιώτες να μπορέσουν να υλοποιήσουν έργα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει αρνητική απάντηση στην κατατεθειμένη αίτηση τους λόγω κορεσμού του δικτύου. Στόχος άλλωστε του ΥΠΕΝ, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός είναι η συνολική αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ηλεκτρισμού της χώρας μας.