Διπλή παρέμβαση στον Υπουργό Οικονομικών για Τουριστικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις εκτός Επιστρεπτέας

Επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα είχε ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτης. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων για τον Προϋπολογισμό που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, ο κ. Σταμενίτης επανάφερε το αίτημα για στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων χειμερινού και ιαματικού Τουρισμού και τόνισε επίσης την ανάγκη στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική απόφαση, ωστόσο δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αναφορικά με τις τουριστικές επιχειρήσεις, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένταξης τους στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης που ισχύουν για τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με εντολή της δημόσιας αρχής. Το εν λόγω ζήτημα το είχε θέσει και με κοινοβουλευτική ερώτηση, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που προκύπτει στην περίπτωση των ξενοδοχειακών μονάδων είναι ότι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν την αναστολή, βάσει του δικαιώματος που τους δίνει η σχετική κυβερνητική απόφαση, δεν συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καθώς η ενίσχυση που προκύπτει είναι μικρότερη. (Σχετικό δελτίο τύπου: https://stamenitis.gr/xeimerinos-iamatikos_tourismos/ )

Σχετικά με το ζήτημα των εμπορικώνεπιχειρήσεων ο κ. Σταμενίτης, παρουσίασε στον Υπουργό την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις αποφάσεις για το δεύτερο lockdown, σημειώνοντας ότι κατά την εφαρμογή των μέτρων στήριξης, υπήρξε ένας αριθμός επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να μπουν στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είτε γιατί δεν εμφάνισαν την απαιτούμενη μείωση του τζίρου κατά 20% είτε γιατί δεν παρουσιάζουν κύκλο εργασιών 300 ευρώ το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Ωστόσο, το γεγονός ότι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας δε δόθηκε κάποια άλλου είδους ενίσχυση στις επιχειρήσεις έχει ως αποτέλεσμα αυτές που δεν έπιασαν τα κριτήρια για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή να μείνουν χωρίς καμία οικονομική ενίσχυση. Γίνεται επομένως κατανοητό, ότι άμεσα θα πρέπει να υπάρξει σχετική μέριμνα για αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσεων. Για το ζήτημα αυτό ο Βουλευτής έχει αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου.