Εισηγητής στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης στο ν/σ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κύρωση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Κυβέρνησης του Κουβέιτ και της Διεθνούς Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων, το οποίο συζητήθηκε την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και ψηφίστηκε σήμερα 19 Νοεμβρίου 2020  στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης στην Επιτροπή ο Διονύσης Σταμενίτης προχώρησε στην αναλυτική περιγραφή του περιεχομένου του Μνημονίου Κατανόησης με το Κουβέιτ και της Σύμβασης με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης καθώς και στην ανάπτυξη των ωφελειών που θα προκύψουν και από τα δύο για τον πρωτογενή τομέα.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης στην Ολομέλεια ο Βουλευτής Πέλλας επικεντρώθηκε στη σύναψη της Σύμβασης με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η οποία θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στην κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδιασμού της χώρας για τη νέα ΚΑΠ λέγοντας ότι: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα κρίσιμο ζητούμενο στον πρωτογενή τομέα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό της διαμόρφωσης της νέας ΚΑΠ. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ανάμεσα στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο και στην νέα. Σε αυτό το διάστημα, όπως όλα τα Κράτη – Μέλη, έτσι και η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να καταρτίσει το Στρατηγικό Σχεδιασμό, το οποίο πρέπει να πάρει έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι κάνει πολύ σωστά η Κυβέρνηση και ειδικότερα η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων; Συνάπτει τη σύμβαση με τη Διεθνή Τράπεζα, με λίγα λόγια απευθύνεται στους ειδικούς, για να εξασφαλίσει ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, για να βελτιώσουμε τη θέση του Έλληνα παραγωγού και να ενισχύσουμε το ρόλο του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, ως κινητήριου μοχλού της οικονομίας και της ανασυγκρότησης της χώρας».

Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο Βουλευτής τόνισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωράει στη σύναψη της σύμβασης με την Τράπεζα με σκοπό την αξιοποίηση τη διεθνής και εξειδικευμένης εμπειρίας της Τράπεζας καθώς και της τεχνογνωσίας που αυτή διαθέτει σε αναπτυξιακά θέματα. Παράλληλα το ΥΠΑΑΤ, μέσω της συμβουλευτικής υποστήριξης της Τράπεζας χρησιμοποιεί το παράδειγμα από τη διαχείριση παρόμοιων μελετών που έχει εκπονήσει για  άλλα Κράτη – Μέλη η Τράπεζα και ενσωματώνει καλές διεθνείς πρακτικές στη στρατηγική της χώρας μας για τη Νέα ΚΑΠ.

Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σημερινή τοποθέτηση του Βουλευτή στην Ολομέλεια:

https://www.youtube.com/watch?v=b0tju5VAcYE