Επιβεβαιώνει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το σχεδιασμό καταβολής DeMinimis για τις ζημιές του Αυγούστου

Τη δήλωση του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτη, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσανατολίζεται στην καταβολή άμεσων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (DeMinimis) προκειμένου να καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος που είχαν οι ροδάκινό-παραγωγοί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του περασμένου Αυγούστου, επιβεβαίωσε  σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός ενημέρωσε ότι μετά τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη ζημιά οφείλεται στην εμφάνιση αιτίων που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως δήλωσε ο κ. Βορίδης, διερευνά άλλους τρόπους αποζημίωσης των παραγωγών. Σύμφωνα με τον Υπουργό ήδη συλλέγονται όλα τα στοιχεία και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουν τις τελικές αποφάσεις για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου.

Αναφορικά με το ζήτημα ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ζήτησε τη στήριξη και την αποζημίωση των παραγωγών για τις ζημιές που προκάλεσαν τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο δεδομένα, ένα την αδιαμφισβήτητη ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγές ροδακίνου και δύο, τον ανεπαρκή πια κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και στις κλιματολογικές αλλαγές. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε τους παραγωγούς μας εγκλωβισμένους, μέχρι τα προβλήματα του κανονισμού του ΕΛΓΑ να ξεπεραστούν. Αυτό τόνισα από την πρώτη στιγμή τόσο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κάτι που και οι ίδιοι το γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης προκειμένου να στηριχθούν οι παραγωγοί. Άλλωστε μια από τις βασικές δουλείες της πολιτικής ηγεσίας είναι να βρίσκει τρόπους να καλύπτει τα κενά, όπου αυτά εντοπίζονται. Πιστεύω ότι γρήγορα θα προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες και τους επόμενους μήνες οι παραγωγοί του Νομού Πέλλας θα αποζημιωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν και οι οποίες προκάλεσαν σημαντική απώλεια στο εισόδημα τους. Πρέπει να επαναλάβουμε ότι καθίσταται ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού για να μπορέσει να καλύψει φαινόμενα όπως αυτό του Αυγούστου, το οποίο εμφανίστηκε το 2017 και επαναλήφθηκε το 2018 και το 2020, και όχι μόνο αυτά. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, ότι ο δηλαδή κανονισμός καλύπτει τέτοιου είδους ζημιογόνα αίτια, δυστυχώς δεν μπορούν να κατανοήσουν την αγωνία των παραγωγών αλλά και τις ανάγκες της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου».

Εδώ μπορείτε να δείτε τα ενημερωτικά δελτία σχετικά με το ζήτημα της καταβολής DeMinimis στους ροδακινοπαραγωγούς: