Μείωση του κόστους άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

DionisisStamenitis_Vouli

Μείωση του κόστους άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρότεινε με τροπολογία ο Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με άλλους 7 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Σημαντική ελάφρυνση του κόστους άσκησης της δραστηριότητας αγροτικής εκμετάλλευσης μέσω της αύξησης του ποσοστού αυτό-παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης σε ποσοστό μέχρι και 75% σε ετήσια βάση από το 20% που ισχύει μέχρι σήμερα, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας Διονύση Σταμενίτη.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η οποία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Απελευθέρωση Αγοράς Ενέργειας, Εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αγροτικής οικονομίας και είναι απόλυτα συμβατή με τον Στόχο 7 της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για φθηνή και καθαρή ενέργεια.

Στο κείμενο της τροπολογίας υπογραμμίζεται και το γεγονός ότι οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και τη βιώσιμη γεωργία, με σεβασμό στο περιβάλλον σε μία εποχή όπου το ζητούμενο είναι η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής.

Η τροπολογία υποστηρίχθηκε στη Βουλή και από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη,  ο οποίος σημείωσε ότι, είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης».