Στην τελική ευθεία οι αποζημιώσεις των προανθικών για τον παγετό του 2021

«Ανακοινώσεις από τον Υπουργό την επόμενη εβδομάδα και άμεσα οι πληρωμές»

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά είχε σήμερα, 31 Μαρτίου 2022, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκε το ζήτημα της αποζημίωσης των καλλιεργειών που επλήγησαν από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, τα οποία όμως δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ γιατί την περίοδο εκδήλωσης του ακραίου καιρικού φαινομένου βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Ο Υπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι, τηρώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για αποζημίωση και της εν λόγω κατηγορίας καλλιεργειών, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Μάλιστα ο κ. Γεωργαντάς εξέφρασε την εκτίμηση του ότι οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα ζητήματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τους κτηνοτρόφους λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών. Ειδικότερα, συζητήθηκε το μέτρο της ενίσχυσης μέσω της επιστροφής στο 2% του τζίρου, για το οποίο θα διατεθούν περίπου 50 εκ. ευρώ, και θα αφορά όλο το έτος και όχι μόνο το δεύτερο εξάμηνο. Θέμα για το οποίο έχουν γίνει ανακοινώσεις και την επόμενη εβδομάδα θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι θα υπάρχουν άμεσα ανακοινώσεις και για το θέμα της ενίσχυσης των αγροτών λόγω των αυξήσεων στις τιμές των λιπασμάτων.