Επανεξέταση της απόφασης για τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια στο ΟΣΔΕ του 2022 ζητάει ο Δ. Σταμενίτης

Με κοινοβουλευτική ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης ζητά την επανεξέταση της απόφασης του ΟΠΕΚΕΠΕ για τα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μισθωτήρια στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2022. Όπως τονίζει ο Βουλευτής στην ερώτηση του, η υποχρεωτική προσκόμιση ηλεκτρονικών συμβολαίων από τους μισθωτές αγροτεμαχίων θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο για μειώσεις των δικαιωμάτων ανά παραγωγό.

Στην ερώτηση του ο κ. Σταμενίτης αναφέρει ότι είναι γεγονός και πρέπει να αναγνωριστεί ότι στην ουσία της η απόφαση αυτή για την υποβολή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί μέρος του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας και της διαφάνειας αυτής. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο η απόφαση αυτή να εφαρμοστεί αφού δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής και αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

 

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το Βουλευτή, πριν την εφαρμογή είναι απαραίτητο να έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους παραγωγούς να επιλύσουν ενδεχόμενες διαφορές που μπορεί να υπάρχουν για ορισμένα αγροτεμάχια, όπως για παράδειγμα εμπλοκή άνω τους ενός κληρονόμου σε ένα αγροτεμάχιο ή εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο. Σήμερα επίσης, τα περισσότερα μισθωτήρια είναι χειρόγραφά και το γεγονός αυτό από μόνο του απαιτεί χρόνο, αρχικά για την ενημέρωση των παραγωγών και εν συνεχεία για τη διαδικασία μετάβασης στην ψηφιακή μορφή.

 

Επομένως, η λύση που προκρίνεται, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη είναι μη εφαρμογή της απόφασης για το 2022 και η κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή από το 2023, χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς κόστος και απώλειες για τους παραγωγούς.

 

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ορίζεται ότι κατά την υποβολή της δήλωσης ΟΣΔΕ του έτους 2022 απαιτείται από πλευράς μισθωτών η κατάθεση ηλεκτρονικών μισθωτηρίων αντί χειρόγραφών που ίσχυε μέχρι και σήμερα. Είναι γεγονός και πρέπει να αναγνωριστεί ότι στην ουσία της η απόφαση αυτή για την υποβολή ηλεκτρονικών μισθωτηρίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς αποτελεί μέρος του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας αλλά και της διαφάνειας. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο η απόφαση να εφαρμοστεί αφού πρώτα δοθεί εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής και αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες από πλευράς υπόχρεων.

Η υποχρεωτική προσκόμιση ηλεκτρονικών συμβολαίων από τους μισθωτές αγροτεμαχίων θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, με μεγαλύτερο τον κίνδυνο για μειώσεις των δικαιωμάτων ανά παραγωγό αλλά και την επιβολή κυρώσεων.

Γίνεται κατανοητό επομένως ότι πριν την εφαρμογή είναι απαραίτητο να έχουν λυθεί όλες οι εκκρεμότητες και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους παραγωγούς να επιλύσουν ενδεχόμενες διαφορές που μπορεί να υπάρχουν για ορισμένα αγροτεμάχια, όπως για παράδειγμα εμπλοκή άνω τους ενός κληρονόμου σε ένα αγροτεμάχιο ή πιθανές εκκρεμότητες στο Κτηματολόγιο. Σήμερα επίσης, τα περισσότερα μισθωτήρια είναι χειρόγραφά και το γεγονός αυτό από μόνο του απαιτεί χρόνο, αρχικά για την ενημέρωση των παραγωγών και εν συνεχεία για τη μετάβαση στην ψηφιακή μορφή.

Επομένως, η λύση που προκρίνεται είναι η μη εφαρμογή της απόφασης για το 2022 και η κατάλληλη προετοιμασία για την εφαρμογή της από το 2023, χωρίς προβλήματα και κυρίως χωρίς κόστος και απώλειες για τους παραγωγούς.

Επειδή, η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην απώλεια πόρων από την αγροτική οικονομία.

Επειδή, οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιου είδους οικονομικές επιβαρύνσεις.

Επειδή, ο στόχος του εκσυγχρονισμού και της διαφάνειας δεν μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την ευημερία των παραγωγών μας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  1. Βρίσκεται στις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η μη εφαρμογή της απόφασης για υποχρεωτική προσκόμιση ηλεκτρονικών μισθωτηρίων στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ 2022, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής των παραγωγών στο νέο καθεστώς;