Αποζημιώσεις στα σπαράγγια, πληρωμή προανθικών και νομοθετικά ζητήματα συζήτησαν Σταμενίτης – Γεωργαντάς.

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά συναντήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (19.05.2022) ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν επι τάπητος ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του Νομού Πέλλας. Ειδικότερα συζητήθηκε το θέμα της αποζημίωσης των σπαραγγοπαραγωγών της Αλμωπίας για τις ζημίες που υπέστησαν από τις έντονες ανεμοθύελλες του περασμένου Φεβρουαρίου, η καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες που βρίσκονταν σε προανθικό στάδιο κατά την εκδήλωση των παγετών την Άνοιξη του 2021, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της ανάγκης νομοθετικής παρέμβασης για τις αδιάθετες γαίες. Αναλυτικά:

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην καλλιέργεια σπαραγγιού στην περιοχή της Αλμωπίας από τους ισχυρούς ανέμους της 8ης Φεβρουαρίου, ο Βουλευτής Πέλλας έχει καταθέσει ήδη στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλυτικά στοιχεία που αποδεικνύουν το εύρος της ζημιάς ενώ βασική του πρόταση αποτελεί η αποζημίωση των παραγωγών μέσω του μηχανισμού αποζημιώσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis). Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι στο επόμενο εικοσαήμερο θα συνεδριάσει η υπηρεσιακή επιτροπή του Υπουργείου προκειμένου να αποφασιστεί, πρώτον η ένταξη και εν συνεχεία ο τρόπος και το χρονοδιάγραμμα της αποζημίωσης των σπαραγγοπαραγωγών.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των προανθικών για τον παγετό του 2021, ο Υπουργός τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες (έγκριση ευρωπαϊκής επιτροπής, υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης, έκδοση ΦΕΚ) και στο αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει στην πληρωμή των παραγωγών. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο γίνεται για πρώτη φορά, ως αποτέλεσμα του μεγάλου σχεδίου στήριξης που εκπόνησαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ, με την πλήρη υποστήριξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες συνέπειες που προκάλεσε η εκδήλωση του σφοδρού παγετού την περυσινή άνοιξη.

Τέλος, ο κ. Σταμενίτης έθιξε το ζήτημα της διάταξης του άρθρου 23 του νόμου 4061/2012, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Βουλευτής στάθηκε στο γεγονός ότι η αντισυνταγματικότητα της διάταξης έχει αφήσει εκκρεμείς εκατοντάδες υποθέσεις συμπολιτών μας που κατέχουν ακίνητα, τα οποία ωστόσο διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη είναι απαραίτητο να βρεθεί μια νέα νομοθετική φόρμουλα που θα τακτοποιήσει τα εν λόγω ζητήματα διασφαλίζοντας τόσο τα συμφέροντα του δημοσίου όσο και των πολιτών. Ο Υπουργός από την πλευρά του σημείωσε ότι οι νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου θα εξετάσουν το ζήτημα προκειμένου να βρεθεί λύση που θα ξεπερνάει το πρόβλημα της αντισυνταγματικότητας και θα αποτελεί μια ρεαλιστική πρόταση για τους πολίτες.