Για το Κάστρο της Χρυσής στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Χρήστος Μπάτσης και ο Βουλευτής Νομού Πέλλας της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης για το ζήτημα ανάδειξης του Κάστρου της Χρυσής Αλμωπίας. Τόσο ο Δήμαρχος όσο και ο Βουλευτής παρουσίασαν στην Υπουργό την κατάσταση του μνημείου, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής.

Στα πλαίσια της συνάντησης αποφασίστηκε ότι το 1ο και απαραίτητο βήμα, είναι η διενέργεια αυτοψίας από τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται ενδεχόμενες υπάρχουσες μελέτες. Σε 2ο χρόνο θα προχωρήσει η διαδικασία εκπόνησης των απαραίτητων μελετών, ανάλογα και με το αποτελέσματα της αυτοψίας, προκειμένου το έργο να παρουσιάσει μελετητική ωριμότητα μέχρι τα μέσα του 2021.

Στόχος, όπως επισήμανε η Υπουργός, είναι μέχρι το τέλος του ίδιου έτους (2021), το έργο να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Τέλος, συζητήθηκε η προοπτική ανάδειξης των υπολοίπων χώρων ιστορικής σημασίας για την περιοχή, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Κωνσταντίας.

 

*Δελτίο τύπου του Δήμου Αλμωπίας