Στον Υπ. Εργασίας για παροχές μητρότητας γυναικών ελεύθερων επαγγελματιών, 120 δόσεις, εισόδημα από αγροτικό Φ/Β και ξενοδόχους.

Η διεύρυνση των παροχών μητρότητας που ισχύουν για τις υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα στις εργαζόμενες γυναίκες – ελεύθερες επαγγελματίες, το ζήτημα της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τα εισοδήματα από αγροτικά φωτοβολταϊκά και το θέμα αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών για ξενοδόχους μικρών καταλυμάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταμενίτη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μετέφερε στον Υπουργό τις προτάσεις του Πανελλήνιου Συλλόγου Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τεχνολογίας για τις  γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες στο θέμα κύησης και μητρότητας, ώστε να απολαμβάνουν παρόμοια δικαιώματα με τις γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, προτείνονται μέτρα όπως:

  1. Η μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών κατά 75% σε όλη την περίοδο της κύησης με βάση την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (ΠΗΤ) που θα ορίζεται από ιατρική βεβαίωση.
  2. 4μηνο επίδομα κύησης-λοχείας όπως ισχύει για τις ιδιωτικές υπαλλήλους (2μήνες πριν – 2 μήνες μετά τη γέννα) ύψους ίσου με τον κατώτατο μισθό και όχι το σημερινό ποσό των 150 ευρώ.
  3. Μείωση των συνταξιοδοτικών εισφορών κατά 75% για έναν χρόνο μετά τη γέννα.
  4. Ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας 3μηνών.
  5. Δυνατότητα λήψης τελειόφοιτου επιστήμονα μέσω 6μηνης πρακτικής άσκησης ή ανέργου, αν πρόκειται για εμπορικό κλάδο, χωρίς ασφαλιστικές και μισθολογικές επιβαρύνσεις κατά την περίοδο της κύησης, λοχείας ή και μητρότητας προκειμένου να μην αναγκάζεται να διακόψει το επάγγελμά της στην περίπτωση που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της βεβαρυμμένης υγείας και απαιτήσεων βρέφους.
  6. Πρόβλεψη κρατικής ενίσχυσης επιχείρησης για βεβαιωμένη επαπειλούμενη κύηση σε ελεύθερη επαγγελματία όπως ακριβώς και στους άλλους φορείς.

Ακολούθως, ο κ. Σταμενίτης έθεσε και το ζήτημα επαναφοράς της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, τονίζοντας ότι η περίοδος της πανδημίας σε συνδυασμό με την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση οδήγησαν στη δημιουργία οφειλών προς το Κράτος.  Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Βουλευτή, κρίνεται απαραίτητο να εξεταστεί μια ουσιαστική παρέμβαση, από την Πολιτεία, υιοθέτησης ενιαίας ρύθμισης 120 δόσεων για όλες τις οφειλές.

Επίσης, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο ζήτημα των εισοδημάτων από αγροτικά φωτοβολταϊκά, τονίζοντας ότι, παρόλο που η νομοθεσία προβλέπει τη διατήρηση της ιδιότητας κατ’ επάγγελμα αγρότη για φωτοβολταϊκά ισχύος έως 500 kw, ο ΕΦΚΑ προχωράει σε επιβολή  εισφορών στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ στους συνταξιούχους του τ. ΟΓΑ επιπλέον με την επιβολή εισφορών προχωράει και σε παρακράτηση 30% της σύνταξης.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της αναδρομικής χρέωσης εισφορών ΕΦΚΑ σε ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχείων, οι οποίοι δεν είχαν ενημερωθεί από τις υπηρεσίες για την εφαρμογή νόμου του 2016  με τον οποίο υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ ως ελεύθεροι επαγγελματίες (π. ΟΑΕΕ). Το ζήτημα της καθυστέρησης ενημέρωσης έχει δημιουργήσει μεγάλες οφειλές στους επαγγελματίες του κλάδου, που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, όπως ανέφερε ο Βουλευτής, οι ενδιαφερόμενοι είχαν λάβει από τα τοπικά καταστήματα του ΕΦΚΑ βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον τ. ΟΑΕΕ, γεγονός που δημιούργησε πλάνη στους ασφαλισμένους. Το θέμα αφορά πλήθος επαγγελματιών της περιοχής Λουτρών Αλμωπίας.

Ο Υπουργός από την πλευρά του ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι για το θέμα των γυναικών που εργάζονται ως ελεύθερες επαγγελματίες σύντομα το Υπουργείο σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει εξισορρόπηση με τον ιδιωτικό τομέα. Για τις 120 δόσεις τόνισε ότι το ζήτημα εξετάζεται συνολικά από την κυβέρνηση και σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις ενώ για το θέμα του εισοδήματος από αγροτικό φωτοβολταϊκό ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο της διάταξης που θα αποσαφηνίζει το ζήτημα και αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο προς ψήφιση. Τέλος, για το ζήτημα των αναδρομικών χρεώσεων στους ιδιοκτήτες μικρών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ο Υπουργός τόνισε ότι οι υπηρεσίες επεξεργάζονται διάταξη που θα επιλύει το ζήτημα.